top of page

Artrose bij uw huisdier

Osteoarthritis is een chronische aandoening van de gewrichten. Deze aandoening veroorzaakt een ontsteking van het gewricht gepaard met pijn. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten, maar we zien het het vaakst in de elleboog, de heupen, de rug en de knieën. Vaak komt artrose ook in meerdere gewrichten tegelijk voor.

Niet alle huisdieren tonen direct pijn bij aanraking of lopen mank wanneer er sprake is van artrose. Enkele voorbeelden van afwijkend gedrag waar u op kunt letten zijn:

- Niet hun draai kunnen vinden en vaker opstaan, rondjes draaien en weer gaan liggen.

- Kribbig zijn en sneller bijten of happen bij aanraking.

- Lopen met een bolle rug en een gespannen buik.

- Zichtbaar moeite hebben met opstaan of stijf lopen.

- Katten kunnen daarnaast ook buiten de bak gaan plassen als deze een te hoge instap heeft of juist boven op zolder staat. Eigenaren merken ook op dat de kat minder gebruikt maakt van de krabpaal of bijvoorbeeld niet meer op de hoge oppervlaktes springt.

De enige manier om er echt zeker van te zijn dat uw hond last heeft van artrose is door middel van röntgenfoto's. Een enkele keer kan dit zonder sedatie maar meestal zal het gewricht erg gevoelig zijn en is het nodig om uw huisdier te sederen. Artrose zelf is niet meer te verhelpen, de symptomen kunnen we wel verlichten.

Pijnstillers/ontstekingsremmers (Non Steroid Anti Inflammatory Drug)

De pijn in het gewricht wordt veroorzaakt door een ontsteking. Om die ontsteking te remmen en de pijn te verlichten worden er NSAIDs voorgeschreven. Deze groep medicijnen bevat verschillende soorten bv. COX1 en COX2 remmers. Novacam® Metacam® Rimadyl® zijn voorbeelden van enkele COX1 remmers en Previcox® Cimalgex® behoren tot de COX2. Welke wordt ingezet, hangt af van de situatie en de duur dat de medicatie gegeven moet worden. Bovenop deze ontstekingsremmers kunnen er in heftige gevallen nog andere pijnstillers worden ingezet, bijvoorbeeld Gabapentine® dat goed werkt tegen zenuwpijn.

Let op: Geef nooit paracetamol of ibuprofen aan uw huisdier zonder contact op te nemen met de dierenarts. Dit kan vooral bij katten levensgevaarlijk zijn.


Gewichtscontrole

Overgewicht is een belangrijke factor bij het ontstaan van gewrichtsproblemen. De gewrichten worden jarenlang overbelast waardoor de artrose verergert wordt. Daarbij zal een dier met artrose minder gaan bewegen en sneller dik worden. Om deze cirkel te doorbreken is het erg belangrijk uw huisdier op dieet te gaan zetten en een gezond gewicht te bereiken (Hill's metabolic). De dierenarts en assistente kunnen u hierover advies geven en een plan opstellen gepaard met regelmatige controles.

Rust en beweging

Naast de aanpak van het gewicht en een ontstekingsremmer is het net zo belangrijk de gewrichten niet over te gaan belasten met teveel beweging. Beter is het om meerdere keren per dag kort een wandeling te maken van bv 10 minuten dan twee lange wandelingen van drie kwartier. Traplopen het liefst voorkomen of tot een minimaal beperken, niet in de auto laten springen en zorgen dat de hond op een zachte ondergrond kan liggen. 

Voeding & Voedingssupplementen

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de rol van voedingsstoffen bij artrose. Stoffen als Omega 3 (visolie), collageen II (Flexadin®), chondroitine en glucosamine (Phytotreat®) kunnen voor ondersteuning zorgen. Deze stoffen kunnen als pil of als maaltijd aan het dier worden gegeven (Hill's J/D en RC mobility). Bij honden met beginnende artrose kunnen supplementen of speciale voeding al genoeg zijn om tijdelijk de verergering te stabiliseren. Honden met ernstige problemen kunnen door het combineren van voeding met pijnstillers vaak een lagere dosering pijnstillers gebruiken.

Fysiotherapie/Chiropractie
Net zoals in de humane geneeskunde bestaat er ook voor dieren een fysiotherapeut. Deze kan u en uw dier met een trainingsschema helpen om de spieren goed te trainen, waardoor de gewrichten ontlast kunnen worden. Hydrotherapie (training in water) is één van de therapieën die toegepast kan worden. Door het lopen op een loopband in het water kunnen de spieren zonder teveel belasting getraind worden. Ook chiropractie kan een goede aanvulling zijn voor dieren met artrose.

Stamceltherapie
Dit is een hele nieuwe therapie, waar nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor is. Het idee erachter is, dat stamcellen (cellen die nog alles kunnen worden, zoals zenuwcel, spiercel of kraakbeencel) uit uw dier worden gehaald (via het afnemen van een beetje vetweefsel uit buik of lies, onder narcose) en in een laboratorium gestimuleerd worden om zich te ontwikkelen tot kraakbeencel. Deze cellen worden dan in het gewricht gespoten, waar ze nieuwe kraakbeencellen vormen.

Anarthron

De behandeling bestaat uit een basis van 4 injecties (onder de huid) die wekelijks worden gegeven. Daarna is het de bedoeling dat in overleg met uw dierenarts en afhankelijk van de ernst van de arthrose van uw hond voor een behandelingsinterval met een boosterinjectie van eens per zes of twaalf maanden wordt gekozen. Het doel van Anarthron is het beschermen van het kraakbeen in het gewricht:

  • Anarthron remt de afbraak van kraakbeen

  • Anarthron stimuleert de vorming van nieuw kraakbeen

  • Anarthron verdikt de gewichtsvloeistof zodat deze het gewricht beter smeert.

  • Anarthron stimuleert de bloedvoorziening van het gewricht, wat genezing bevorderd.

Door bovenstaande functies wordt de pijn in de gewrichten aanzienlijk verminderd en kan ook vaak de hoeveelheid NSAIDs worden verminderd.

Librela injectie voor de hond (Bedinvetmab)

Librela is een nieuwe injectie die sinds 2021 op de nederlandse markt is gekomen. Bedinvetmab is een canine monoklonaal antilichaam (mAb) dat specifiek gericht is op de Nerve Growth Factor (NGF). Het is aangetoond dat remming van NGF-gemedieerde celsignalering verlichting biedt van pijn geassocieerd met osteoartritis. Deze injectie dient maandelijks toegediend te worden. Al na een week na de eerste injectie verbetert de beweeglijkheid en verminderd de pijn.

Solensia injectie voor de kat (Frunevetmab)

Solensia is zoals Librela een nieuwe injectie die vanaf/sinds september 2021 op de nederlandse markt is gekomen. Frunevetmab is een gefeliniseerd monoklonaal antilichaam (mAb) dat zich richt op zenuwgroeifactor (NGF). Deze injectie dient ook maandelijks toegediend te worden, maar dan bij de kat. Afhankelijk van het gewicht krijgt de kat één of twee dosissen. Solensia werkt hetzelfde als Librela en biedt een nieuwe mogelijkheid om artrose bij de kat te kunnen verlichten.

Ondersteunende hulpmiddelen voor in huis

Iets wat uw hond kan helpen om de druk op de gewrichten te laten verminderen en de pijn te verlichten is een orthopedisch hondenkussen. Dit is een dik matras met traagschuim zorgt voor comfortabele ligging in rust. Voor grote honden die regelmatig meegaan in de auto is het een advies om een loopplank aan te schaffen. Let er op dat een loopplank een goede antisliplaag bevat.

 

 

 

 

 

 

 

Arthrose in gewrichten
Spondylose Rug
Flexadin
Anarthron
Orthopedisch hondenkussen
Librela artrose hond
bottom of page