top of page

Nieuws over diergeneeskundige thema's

Nieuwe regels omtrent chippen van honden

LET OP! Vanaf 01-11-2021 is er een nieuwe regelgeving over het registreren van uw gechipte hond.

Wat veranderd er voor (eenmalige) fokkers en honden uit het buitenland?

- U moet in het bezit zijn van een UBN.

Zonder dit nummer kunnen wij geen pups meer chippen en registreren.

- Als fokker registreer je de geboorte van de pup.

- Het EU-dierenpaspoort is verplicht

Wat veranderd er voor kopers van honden?

- Koop alleen een hond met een chip, registratie en een EU-dierenpaspoort

- Registreer zelf de hond op uw naam bij een portaal

Voor meer informatie over het aanvragen van een UBN klik hier.

https://www.houdenvanhonden.nl/.../registratieplicht.../

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dierenarts Peter van Zweeden uit Cuijk draagt het stokje over

CUIJK | Peter van Zweeden draagt op 1 september zijn dierenkliniek in Cuijk over aan Michelle Heskes. Daarmee neemt hij na 32 jaar afscheid van de praktijk aan de Overhage, waar hij sinds 1989 actief is. “Vroeger was je zowel vee- als dierenarts. Later ben ik me alleen nog op gezelschapsdieren gaan richten”, vertelt Van Zweeden.

In goede handen
Van Zweeden zal na 1 september nog enige tijd blijven meedraaien in de kliniek (’voor een rustige overdracht richting bestaande klanten’), maar zijn pensioen is aanstaande. “De zoektocht naar een opvolger heeft even geduurd, want Nederland kent een groot tekort aan dierenartsen. Met Michelle (32) krijgt de praktijk iemand die haar vak verstaat en bij wie de kliniek in goede handen komt”, verzekert de uittredende dierenarts tot slot.

Volledig artikel Maas en Waaldriehoek:

KLIK HIER

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pas op voor grasaren!

Ze zijn weer volop te vinden in de bermen, veldjes en langs de stoepranden; grasaren!

Grasaren zijn de zaden van een wilde grassoort. Deze zie je vooral staan in bermen, veldjes en langs stoepen en wegen. Dit zijn precies de plekken waar je met je huisdier snel een ommetje maakt. Door hun kleine weerhaakjes en scherpe puntjes kunnen deze kruipende aren voor pijnlijke problemen zorgen!

 

Wanneer een hond of kat door het gras loopt breken de aren af en hechten zich vast aan de vacht. Door de kleine weerhaakjes kan de grasaar steeds verder kruipen en ook diep de huid binnendringen. Je ziet de grasaren vaak in de oren, tussen de tenen, in de wang, keel, bij het oog en in de neus.

Controleer je hond na elke wandeling op grasaren, zo kan je veel narigheid voorkomen.


- Wanneer een dier een grasaar in zijn oor heeft dan kan hij acuut hevig met zijn kop gaan schudden of gaan klapperen met zijn oren. Bel in dit geval snel een dierenarts. Een grasaar in het oor is erg pijnlijk.
Loopt je dier mank? Controleer dan de voetjes en vooral tussen de tenen op aren of ontstekingen
- Een grasaar in de neus kan hevig niezen veroorzaken, Blijft dit aanhouden neem dan contact op met een dierenarts
- Tranende ogen en wrijven in de ogen; er kan een grasaar via het ooglid achter de oogbol terecht komen. Daar kan de aar zorgen voor beschadiging van het oog en ontstekingen

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Veel klachten door de eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. De rupsen vinden we met name in eikenbomen. Ze verplaatsen zich door in lange rijen van eik naar eik te gaan. De brandharen van deze rups bevatten kleine weerhaakjes en hechten zich aan de huid. Dit veroorzaakt jeuk aan de neus en ogen, kwijlen, speekselen, wondjes aan de slijmvliezen en zelfs het afsterven van een deel van de tong.

 

Ter bescherming van uw hond is het verstandig een omgeving met veel eikenbomen te vermijden. In deze omgeving is de kans groot dat de brandharen op de grond liggen doordat ze door de wind worden verplaatst. Daarnaast schiet de eikenprocessierups de vervelende brandhaartjes ook af als ze voelen dat er gevaar dreigt.

 

Goed spoelen met water is de beste methode om van de irriterende haren af te komen. Het advies is hierbij om tijdens de wandeling een flesje water mee te nemen. Zo kunt u direct spoelen zodra de slijmvliezen roder lijken te worden en uw hond aan zijn kop gaat schuren. Spoel vooral de ogen en de mond goed uit. Blijft de hond daarna nog jeuken of ziet u dat er speekselen optreedt, bel dan altijd direct de dierenarts. 

 

U kunt bij de gemeente aangeven dat er eikenprocessierups in de omgeving is gezien.

De gemeente pakt dit dan verder op en zal met een bestrijdingsplan komen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brexit en reizen naar het Verenigd Koninkrijk vanaf 01/01/2021

Per 1 januari 2021 zal het United Kingdom geen onderdeel meer uitmaken van de Europese Unie (Brexit). Dit heeft gevolgen voor het reisverkeer en dus ook voor het reizen met huisdieren.

Regels voor het reizen vanuit de UK naar Europa per 1 januari 2021

Als u vanuit het VK naar Nederland of Europa (terug)reist, dan moet uw hond, kat of fret per 1 januari 2021 in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

  • Chip ter identificatie (deze moet geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie)

  • Rabiësvaccinatie (toegestaan vanaf 12 weken leeftijd)

  • Geldig reisdocument: een EU dierenpaspoort dat is uitgegeven in een lidstaat van de EU of een gezondheidscertificaat afgegeven door Engeland.
    Bent u in het bezit van een Europees dierenpaspoort dat in Engeland is uitgegeven? Dan is dat per 1 januari 2021 niet meer geldig, omdat Engeland dan niet meer tot de EU behoort. Dit paspoort dient te worden uitgegeven door een Europees land.

  • Rabiestiterbepaling. UPDATE: In de UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2020/2016 VAN DE COMMISSIE van 9 december 2020 werd duidelijk dat een rabiëstiterbepaling niet nodig is voor dieren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk geplaatst op de landenlijst met laag rabiës risico.

Regels voor het reizen van Nederland naar de UK per 1 januari 2021

Engeland kan in de toekomst ook strengere eisen gaan stellen voor het meenemen van huisdieren op vakantie, maar de huidige eisen veranderen op dit moment nog niet. Dat betekent dat voor reizen naar de UK de huidige regels van kracht blijven: uw hond, kat of fret moet gechipt zijn, een EU dierenpaspoort hebben en een geldige vaccinatie tegen rabiës (die minimaal 3 weken voor vertrek is toegediend.

Honden moeten bovendien preventief behandeld worden tegen lintworm (tussen 1 en 5 dagen voor vertrek). De ontworming en de controle van uw huisdier dient officieel door een dierenarts gedaan te worden en ondertekend in het paspoort. Voor meer informatie over reizen met uw huisdier naar het buitenland klikt u HIER

Overige informatie

Op de volgende pagina's kunt u meer lezen:

NVWA - reizen met huisdieren van en naar VK

RVO - Brexit en CITES

De Engelstalige informatiepagina Gov.uk

Bron: LICG.nl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Pas op met vakanties in Noorwegen, nog onbekende ziekte onder honden gevonden!

Er heerst een nog onbekende ziekte in Noorwegen, waaraan meerdere honden zijn overleden. 

De meldingen van zieke en dode honden komen uit meerdere steden. In de hoofdstad Oslo, de zuidwestelijke stad Bergen, de meer noordelijke stad Trondheim en in de provincie Nordland zijn honden ziek geworden en/of gestorven.

In de afgelopen weken zijn er in Noorwegen tot dusver zo'n twintig honden doodgegaan.

Volgens hun eigenaren waren de dieren kerngezond, totdat ze opeens bloederige diarree kregen en gingen braken. Het onderzoek naar de oorzaak is in volle gang.

2 soorten bacterién zijn geísoleerd uit enkele overleden honden, Clostridium perfringens en Providencia alcalifaciens. Op dit moment is nog niet duidelijk of dit de ziekte veroorzaakt en wat de bron is.

De Noorse Kennel Club adviseert haar leden om alle evenementen met honden te annuleren. De Noorse autoriteiten raden eigenaren aan om uit voorzorg het contact met andere honden te beperken en hun hond aan de lijn te houden.

Gaat u binnenkort naar Noorwegen en neemt u uw hond mee? Hou dan goed de ontwikkelingen in Noorwegen in de gaten en overweeg uw dier eventueel in Nederland te laten.

Bron: LICG.nl

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wat kost een huisdier?

Van 14 t/m 18 maart 2016 is het de Week van het Geld. Hoeveel geld kost een huisdier eigenlijk? 

Het hebben van een huisdier betekent dat u daar ook geld aan kwijt zult zijn. De kosten waar u rekening mee moet houden, verschillen enorm. Deze zijn onder andere afhankelijk van de diersoort en de grootte van het dier. Als u een dier gaat aanschaffen, is het goed om van te voren stil te staan bij de verschillende kosten waar u mee te maken kunt krijgen.

 

Eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten 

Eenmalige kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor aanschaf van het dier zelf en geschikte huisvesting, zoals een hok, kooi, terrarium of aquarium. Ook kosten voor castratie of voor het chippen en registreren van uw huisdier gelden als eenmalige kosten.

Terugkerende kosten zijn de vaste kosten die u zult hebben zolang als uw huisdier leeft. Bij terugkerende kosten moet u denken aan kosten voor voer, bodembedekking in hok of kooi, kattenbakvulling voor de kattenbak, stroomkosten bij een aquarium of terrarium, enzovoorts. Ook jaarlijkse vaccinaties bij de dierenarts, een verzekering, regelmatige parasietbestrijding of trimbeurten bij de trimsalon vallen onder terugkerende kosten. Wanneer u bijvoorbeeld jaarlijks op vakantie gaat, kunnen ook eventuele pensionkosten of extra vaccinaties gezien worden als terugkerende kosten. Van terugkerende kosten kunt u zelf van te voren een redelijk goede inschatting maken hoe duur het zal zijn per maand of per jaar. Zeker bij dieren die lang leven, is het goed om te bedenken of eventuele veranderingen in uw leefsituatie het houden van zo’n huisdier ook in de toekomst nog mogelijk maken.

Onvoorziene kosten zijn kosten waar van te voren geen inschatting van te maken is. De meest bekende onvoorziene kosten zijn dierenartskosten. Denk bijvoorbeeld aan een dier dat door een ongeluk een dure operatie moet ondergaan, of een ziekte krijgt en daarvoor levenslang medicijnen moet krijgen. Maar onvoorziene kosten kunnen ook zijn dat er een barst in de ruit van het aquarium komt of dat een volière schade oploopt tijdens een storm. Onvoorziene kosten lopen vaak al snel in de honderden tot duizenden euro’s. Het is verstandig om hier geld voor opzij te zetten. Voor dierenartskosten kan het handig zijn om uw dier te laten verzekeren. Ga dan goed na welke kosten er allemaal gedekt worden en of er bijvoorbeeld sprake is van een eigen risico.

 

Voor een uitgebreid overzicht per diersoort kunt op het volgende Document downloaden.

Bron: LICG.nl

 

 

 

 

chippen-registreren740x433.jpg
SleutelOverhage.jpg
gras.webp
203992732_1236084240146209_6957219567457
Eikenprocessierups
Eikenprocessierups
Reizen naar UK na brexit
Huisdieren en Brexit
Noorwegen
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
bottom of page