top of page

Niesziekte bij de kat

Niesziekte is een besmettelijk virus bij katten. Geïnfecteerde katten gaan, de naam zegt het al, niezen, snotteren en krijgen vieze ogen. Niesziekte kan snel verergeren en er voor zorgen dat een kat doodziek wordt. Ook kan niesziekte chronisch worden. Snel ingrijpen is dus belangrijk! Op deze pagina leest u alles over de oorzaken van niesziekte, de symptomen van niesziekte en hoe u niesziekte bij uw kat kunt behandelen.

 

De oorzaken van niesziekte bij de kat

Niesziekte bij de kat wordt veroorzaakt door verschillende virussen. Het Herpesvirus (FHV-1 of FHeV-1) en het Calicivirus zijn de belangrijkste veroorzakers van niesziekte bij de kat. Het herpesvirus wordt overgedragen door fysiek contact tussen katten. Het virus wordt letterlijk uitgeniest door de kat en belandt met de druppeltjes vocht in de lucht. Met name op plekken waar veel katten bij elkaar komen, zoals in pensions, cattery’s of asielen verspreidt niesziekte zich hierdoor snel. Gezonde katten worden eerder door klinisch zieke dieren geïnfecteerd dan door gezond dragers. De ziekte kan eventueel ook overgedragen worden door kleding, kooien, manden, via onze handen, maar overleeft niet lang buiten de kat. Een besmette moederpoes kan, wanneer zij drager is maar geen ziekteverschijnselen vertoont, kort na de geboorte de ziekte makkelijk overbrengen op haar kittens. Dit kan al op een leeftijd van één week tot ziekte bij de kittens leiden, ondanks de aanwezigheid van de antistoffen die ze van hun moeder hebben meegekregen. Is een moederpoes niet besmet en de kittens drinken goed bij de moeder, dan krijgen ze voldoende antistoffen, die ze de eerste weken zullen beschermen tegen infectie door onder andere niesziekte. Indien de eerste dag goed bij de moederpoes is gedronken, is de bescherming tegen het herpesvirus vier tot acht weken. Bij het Calicivirus drie tot vier weken.

 

Is de kat eenmaal besmet geweest met één van de virussen die niesziekte veroorzaken, dan blijft de kat vaak levenslang drager van dit virus. Dat wil zeggen: de kat vertoont geen ziekteverschijnselen, maar kan wel andere katten besmetten. Katten die dragers zijn van het FHV infectie is dat het herpesvirus niet voortdurend, maar periodiek wordt uitgescheiden. Tijdens zulke perioden is de drager hoogst infectieus en een gevaar voor vatbare katten. Virusuitscheiding kan zonder aanwijsbare reden plaatsvinden maar ook als gevolg van bepaalde stressfactoren. Voorbeelden hiervan zijn een aan de dierenarts, bepaalde medicatie (vooral corticosteroïden), dracht/geboorte en transport. De virusuitscheiding begint ongeveer een week na het stresstijdstip, duurt ongeveer een week en gaat vergezelt met de ziekteverschijnselen van niesziekte. Voor de katteneigenaar betekent dit dat hij dieren met regelmatig terugkerende niesziekte als dragers kan herkennen.

 

Symptomen van niesziekte bij katten

Hoewel ‘niesziekte’ vrij onschuldig klinkt, is dit het niet. Niesziekte uit zich als eerste door, niezen en een snotterige neus en ogen bij de kat. Niesziekte kan echter snel verergeren en tast alle slijmvliezen in het kattenlichaam aan. Doordat katten door een verstopte neus niet meer kunnen ruiken, vergaat ze ook de eetlust. Een geïrriteerde slijmhuid in de keel, neus en mondholte maakt eten nog minder aantrekkelijk. In uiterste gevallen kan dit inhouden dat katten, zonder dwangvoederen, zichzelf doodhongeren. Met toenemende waterdunne, later slijmerige neusuitvloeiing en overvloedig speekselen worden de dieren matter en men kan een lichaamstemperatuur meten van rond de 40°C. Wanneer katten met een verstopte neus door hun mond gaan ademen, is de kans aanwezig dat de ontsteking afdaalt naar de luchtpijp en de longen. Bovendien is het risico aanwezig dat niesziekte chronisch wordt.

 

Oogproblemen door niesziekte: conjunctivitis

Herpes tast niet alleen luchtwegen van een kat aan, ook de ogen kunnen door het herpesvirus aangetast worden. In dit geval spreken we van conjunctivitis. Hierbij raakt het roze gedeelte van het oog geïrriteerd wat kan uitmonden in een voor de kat uitermate onprettige ontsteking van het oog. Om te voorkomen dat onherstelbare schade aan de ogen optreedt is het belangrijk om zo snel mogelijk, zodra de eerste symptomen van niesziekte zich voordoen, in te grijpen.

 

Vaccinatie tegen niesziekte?

Vaccinatie tegen herpes voorkomt helaas lang niet altijd dat een kat besmet raakt, wel vermindert het in veel gevallen de symptomen als een kat ziek wordt en reduceert het eveneens het uitscheiden van het virus. Kittens moeten voor het eerst gevaccineerd worden op een leeftijd van negen weken. Vervolgens moet deze enting herhaald worden op dertien weken leeftijd en één jaar later.

 

Sommige katten die al een niesziekte infectie onder de leden hebben, maar nog geen ziekteverschijnselen vertonen, kunnen na de vaccinatie ziek worden. Het vaccin is namelijk een verzwakt virus dat wordt ingespoten waartegen het immuunsysteem antistoffen aanmaakt. Op het moment van een sluimerende infectie wordt het afweersysteem overbelast en de kat ziek.

 

Behandeling van chronische niesziekte

Wanneer de kat niet beter wordt na een antibioticumkuur en de symptomen blijven terugkomen spreken we van chronische niesziekte. Deze katten zullen hun hele leven telkens weer ziek worden en andere katten besmetten. Bijkomende bacteriele infecties zijn aanwezig als het snot pussig wordt. Deze moeten bestreden worden met antibiotica. Doordat het virus niet met antibiotica bestreden kan worden, knappen katten vaak iets op en wordt het snot waterig. Katten kunnen maanden blijven niezen. Als de kat koorts heeft wordt er door de dierenarts een ontstekingsremmer (Tolfedine® Rimadyl®, Metacam®) ingespoten en in druppels of tabletjes mee naar huis gegeven. Wanneer de neus zo verstopt zit kunnen er, zoals bij mensen, neusdruppels gebruikt worden om de luchtwegen vrij te maken. Een neusdruppel die zonder problemen gebruikt kan worden is de Otrivin Baby. Katten met chronische niesziekte hebben een verlaagde weerstand die verbeterd moet worden om het virus te onderdrukken. Er zijn verschillende middelen op de markt die de weerstand kunnen versterken:


L-lysine

L-Lysine is een essentieel aminozuur dat niet door het lichaam aangemaakt kan worden aangemaakt en in de voeding moet zitten. Naast het feit dat het een belangrijke bouwstof van eiwit is, heeft het zijn uitwerking op het immuunsysteem, met name op de productie van antilichamen. Door de collageenvormende eigenschappen is het van groot belang voor weefselherstel in het lichaam. Wanneer een dier L-Lysine niet voldoende binnenkrijgt kan dit leiden tot verschillende klachten. Een van de meest gehoorde klachten is weerstandsvermindering met daardoor een hogere gevoeligheid voor (herpes)infecties en virussen. Uit studies blijkt dat het supplementeren van L-lysine de ernst van de symptomen terug kan dringen en verspreiding van het virus in tijden van stress tegengaat. Bij dieren wordt L-Lysine voornamelijk ingezet ter uitschakeling van actieve herpesvirussen of om mogelijke besmetting te voorkomen, bijvoorbeeld op plekken waar veel dieren bij elkaar zijn. L-Lysine kan het beste worden gegeven op een nuchtere maag.

 

PUUR Sinus

PUUR Sinus bestaat uit een verdund extract van Lapacho, Echinacea, Plantago en Eupatorium en mineraalzouten. Lapacho (Pau d’arco) is de naam van de binnenbast van een boom die in Brazilië voorkomt, de Tabebuia avellanedae. Deze bast bevat de stof Quecha die zeer sterk ontstekingswerende eigenschappen bezit. Lapacho wordt ingezet bij bacteriële-, virale- en schimmelinfecties. Echinacea is bekend om zijn immunostimulerende werking (antiviraal, ontstekingwerend). Tevens werkt Echinacea stimulerend op het lymfestelsel. Plantago major werkt vooral op de slijmhuid van de longen en de spijsverteringsorganen. Plantago gaat allergische reacties tegen en remt ontstekingen. Tevens bezit Plantago antibacteriële en koortsverlagende eigenschappen. Eupatorium verhoogt de weerstand van het slijmvlies en wordt toegepast bij aandoeningen aan de bronchiën. De mineraalzouten ondersteunen het totale energetische systeem en stimuleren de celstofwisseling waardoor er een ontgiftende werking optreedt. PUUR Sinus is speciaal ontwikkeld voor katten met niesziekte.

 

PUUR Weerstand

PUUR Weerstand is een samenstelling van Zink picolinaat, Ascorbine zuur, MSM, L-Lysine, Trigonella Foenigraecum, Plantago major, Echinacea purpurea en Pau d’arco. Dit middel kan in worden gezet bij acute problemen met de weerstand. Denk hierbij aan acute ontstekingen, allergische reacties of bacteriële- en virusinfecties. De kruiden, vitaminen, mineralen en aminozuren in PUUR Weerstand helpen allen de weerstand te verhogen. Zo zorgt de toegevoegde Plantago voor regeneratie van de lichaamscellen en gaat Echinacea infecties tegen.

 

 

 

huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
bottom of page