top of page

Vuurwerkangst

Informatie over vuurwerkangst bij honden en katten.

Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Heeft uw huisdier hier last van? Kijk dan of het mogelijk is om uw hond of kat uit de situatie te verwijderen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld tijdens oudejaarsdag met uw huisdier op vakantie te gaan naar een vuurwerkvrij gebied of uw huisdier onder te brengen in een goed pension waar geen vuurwerk wordt afgestoken..

Ga altijd naar uw dierenarts als u vermoedt dat uw huisdier bang is voor vuurwerk. Soms kan speciale vuurwerktraining helpen de angst te verminderen. Het is belangrijk om hier enkele maanden van tevoren mee te starten. Er zijn nieuwe en goede medicijnen die de dierenarts kan voorschrijven om dieren te helpen als ze bang zijn voor geluiden. 

Dieren gaan verschillend om met angst en reageren dus ook allemaal op hun eigen manier. De meest voorkomende reacties zijn: vluchten, verstoppen, ontwijken, bevriezen en vechten. Biedt ze de gelegenheid om te schuilen op een plek die het dier uitkiest. Maak deze plek zo prettig mogelijk door er een holletje van te maken met bijvoorbeeld een deken of shirt met uw geur. Zo komen er zo min mogelijk prikkels binnen en voelt de hond/kat zich wat veiliger.

 

Tips om zelf een veilige plek te creëren zijn:

 • Kies een plek in de buurt van mensen, maar zo ver mogelijk bij ramen en deuren vandaan of kies een kleine ruimte in huis, zoals een badkamer, waar licht en geluid minder binnenkomt. Voor katten is een veilige plek vaak ergens verstopt in een kledingkast of ergens hoog bovenop.

 • Train uw hond door regelmatig naar de veilige plek te lopen met iets lekkers (zorg dat het dier dit wel ziet). Net voordat het dier daar inloopt, geeft u het commando “plek” (of een ander woord dat nog niet bekend is bij het dier). Als uw huisdier de veilige plek ingaat, beloont u hem. Doe deze oefening minimaal 2 tot 3 keer per dag voor 1 tot 2 weken totdat de hond het commando volledig begrijpt. Daarna kunt u hem af en toe belonen zodat hij wat langer op de veilige plek blijft. Ook katten kunnen op een vergelijkbare manier getraind worden. Blijf in de buurt van uw huisdier als hij op zijn veilige plek is, en zorg dat u zichtbaar voor hem bent.

 • Als uw huisdier tijdens oudejaarsdag onrustig wordt, geef hem dan uw commando voor “plek” en leid hem dan naar de veilige plek (als hij er zelf al niet heen gaat). Dwing het dier niet om naar de veilige haven te gaan, want dan wordt de plek eng.

 • Zorg dat uw huisdier altijd bij zijn veilige plek kan, ook als u niet thuis bent. Het is uiteraard wel de bedoeling dat u thuis blijft als er vuurwerk afgestoken wordt. Als een bench gebruikt wordt, zorg dan ook dat de deur van de bench altijd open staat en maak deze zo “geluidsdicht” mogelijk door er dekens overheen te leggen. Gebruik geen bench voor uw kat.

 

 Andere adviezen die kunnen helpen bij huisdieren met vuurwerkangst zijn:

 1. Laat een angstig huisdier nooit alleen achter. Als u denkt dat er vuurwerk wordt afgestoken, probeer dan thuis te blijven bij uw huisdier.

 2. Laat uw hond op oudejaarsavond op tijd uit. Zorg dat hij aangelijnd is, zodat hij niet kan wegrennen als hij schrikt. 

 3. Laat een kat met vuurwerkangst nooit buiten op oudejaarsdag.

 4. Doe alle ramen, gordijnen, rolluiken en deuren dicht. Dit dempt niet alleen de geluiden, maar ook de lichtflitsen. Laat wat lampen branden en zet de radio of televisie aan, dit dempt de geluiden van buiten.

 5. Wordt u zelf nerveus van vuurwerk? Probeer rustig te blijven, dan geeft u het goede voorbeeld aan uw huisdier.

 6. Raakt uw hond volledig in paniek? Aai hem dan niet, maar houd hem stevig vast (doe dit niet met een kat) en masseer hem met lange, diepe bewegingen. Doe dit alleen als het lijkt te helpen. Let op, een hond die echt weg wilt, kan bijten. Houd een kat die in paniek is nooit vast. Laat de kat bij u op schoot komen (of de hond lekker tegen u aanliggen) als hij daar behoefte aan heeft.

 7. U hoeft uw huisdier niet te negeren als hij angst vertoont. Leidt uw hond naar zijn veilige plek en praat tegen hem op een rustige en normale manier. Probeer het dier af te leiden door bijvoorbeeld te spelen, dan wordt vuurwerk gekoppeld aan iets positiefs.

 8. Beloon uw dier flink als hij rustig blijft op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken. Ook wanneer uw hond of kat even naar de bron van het geluid kijkt, maar snel herstelt.

Indien bovenstaande adviezen niet voldoende helpen onderscheiden een lange termijn (ruim van te voren) en een korte termijn (kort van te voren) aanpak bij angst voor vuurwerk.

Lange termijn

Het ruim van tevoren trainen op harde geluiden en het starten van stressverminderende middelen op basis van natuurlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn

* Adaptil hond (tabletten, verdamper, spray, halsband)

* Zylkene capsules

* Royal Canin Calm diet

* Thundershirt

* Feliway kat (verdamper, spray)

Deze middelen dienen gemiddeld een maand van te voren gestart te worden.

 

Korte termijn

Het advies voor honden voor de korte termijn-aanpak is kortstondig gebruik van medicatie die de angst remt. Deze medicatie wordt maximaal een week gegeven. Hiervoor kunt u advies op maat bij ons aanvragen door even contact met de praktijk op te nemen. 

 

We wensen U een rustig en ontspannende jaarwisseling toe !!!

                   Team Dierenkliniek Overhage

Vuurwerk.jpg
ZylkeneHondKat
adap.jpg
Pexion
bottom of page