top of page

Chocoladevergiftiging bij de hond en kat

Chocolade is giftig voor uw huisdier. Veel eigenaren weten dit, maar er wordt nog steeds ieder jaar tijdens de feestdagen door dierenartsen extra gewaarschuwd op te letten dat u het buiten bereik van uw huisdier houdt. Wat is nu precies zo giftig in chocolade? Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Cacaobonen bevatten onder andere de stof theobromine, dat door de hond en kat slecht kan worden afgebroken, waardoor er snel een overdosis ontstaat.

 

De eerste ziekteverschijnselen zijn dat uw huisdier gaat braken en diarree krijgt. Theobromine heeft een stimulerend effect op het zenuwstelsel en de hartspier, waardoor het hartritme omhoog gaat (tachycardie), uw huisdier sneller gaat ademen en er spiertrillingen of epileptische aanvallen kunnen ontstaan. De hoeveelheid theobromine die ziekteverschijnselen veroorzaakt per hond of kat verschilt per dier. Ook kan dezelfde hoeveelheid chocolade bij het ene dier van hetzelfde gewicht ernstige verschijnselen geven, terwijl een ander dier hier nauwelijks last van krijgt.

 

Voor een handig overzicht van de hoeveelheid en het soort chocolade dat per kilogram lichaamsgewicht ziekteverschijnselen kan veroorzaken, vindt u onder deze link een tabel. Zoals te zien is bevat witte chocolade nauwelijks theobromine en moet hiervan een hele grote hoeveelheid opgegeten worden voordat het symptomen veroorzaakt.

 

Wanneer uw huisdier chocolade heeft gegeten is het in eerste instantie raadzaam om na te gaan wat voor soort chocolade het is geweest en welke hoeveelheid het was. In het geval van melk- of pure chocolade is het verstandig uw dierenarts te bellen en uw huisdier zo snel mogelijk te laten braken. 

 

huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
bottom of page