top of page

Marihuana intoxicatie bij de hond&kat

Marihuana, bekend onder verschillende namen, bevat het psychoactieve ingrediënt delta-9-tetrahydrocannabinol (THC). Wanneer uw hond of kat marihuana heeft gegeten treden er binnen een half uur tot een uur symptomen op. In de meeste gevallen gebeurt de opname van marihuana buiten op plaatsen waar jongeren rondhangen of bij de eigenaar thuis. Omdat THC wordt opgeslagen in het vet, kunnen de effecten van marihuana dagen duren.

 

Symptomen die ontstaan zijn: gebrek aan coördinatie, lusteloosheid, het verwijden van de pupillen (mydriasis), een trage hartslag (bradycardie) en soms urine-incontinentie. Vaak ziet u dat uw huisdier plots suf wordt en loopt alsof hij dronken is.

 

Soms is het lastig voor de dierenarts een diagnose te stellen als u niet heeft gezien wat u huisdier heeft opgegeten. De verschijnselen lijken namelijk veel op de verschijnselen die gezien worden bij een intoxicatie van andere kalmerende middelen. Een urinetest, vergelijkbaar met de urinetest die wordt uitgevoerd bij mensen, bestaat ook voor huisdieren. Deze test wordt zelden toegepast omdat er een grote hoeveelheid urine nodig is en ze niet altijd honderd procent betrouwbaar zijn.

 

Als er minder dan dertig minuten zijn verstreken sinds de marihuana is opgegeten kan uw dierenarts uw huisdier laten braken. Als de symptomen al zijn begonnen en de hond erg suf is, kan het laten braken gevaarlijk zijn. Actieve kool (Norit®) helpt bij het adsorberen van de marihuana in de darm, zodat het niet opgenomen wordt in het bloed en de passage wordt versneld. Als uw huisdier erg suf en dronken is wordt een infuus aangelegd om de detoxificatie te versnellen. Ook het warm houden van uw huisdier kan nodig zijn in de behandeling.

 

De kans op overlijden is statistisch klein, maar mogelijk. In de meeste gevallen is een goede observatie het belangrijkst, totdat het effect van de marihuana vanzelf afneemt.

 

 

 

huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
bottom of page