top of page

Teken bij honden en katten

Teken

Alle honden krijgen wel een keer te maken met een teek. Omdat honden buiten door het hoge gras of langs de struiken lopen kunnen ze in aanraking komen met een teek. Teken zijn bruinzwarte, spinachtige parasieten van één tot drie millimeter (afhankelijk van hun levensstadium). De teken bijten zich voornamelijk vast ter hoogte van de kop, oren, nek en poten, maar kunnen ook ergens anders op het lichaam voorkomen. Na een bepaalde tijd zijn ze volgezogen met bloed en laten ze zich los. Teken die meer dan vierentwintig uur vast hebben gezeten, kunnen een gevaar zijn voor uw huisdier en ziekten overbrengen zoals Borrelia (ziekte van Lyme), Ehrlichia, Anaplasma en Babesia. Er zijn verschillende soorten teken in Europa. Elke teek draagt een andere ziekte bij zich en niet alle teken zijn besmettelijk. Ixodes ricinus (drager van Lyme en Anaplasma) is de tekensoort die het meest wordt gevonden in het noorden van Europa. Dermacentor reticulatus (drager van Babesia) en Rhipicephalus sanguineus (drager van Ehrlichia canis) komen meer in het zuiden voor. De grens tussen het noorden en het zuiden vervaagt in de loop der tijd in verband met het op reis gaan van mensen en het importeren van honden uit het buitenland. Het kan in bepaalde gebieden al zo zijn dat honden die nooit het land verlaten hebben een van de ziekten krijgen die normaal niet in Nederland voorkomen.

 

Cyclus van de teek

De levenscyclus bestaat uit een aantal stadia die lopen van larve tot volwassen teek. De cyclus duurt twee tot drie jaar. Na een bepaalde tijd bloed van de gastheer op te hebben gezogen, laat de teek zich vanzelf los en verschuilt zich in de bosgrond om zich verder te ontwikkelen. Als het weer tijd is voor een maaltijd, klimmen ze in grassen en struiken omhoog en laten zich op toevallige voorbijgangers vallen. Na de paring op uw huisdier, verlaat het vrouwtje uw hond of kat om eitjes te leggen en te sterven. Zoals hierboven beschreven zijn er diverse stadia in de levenscyclus van de teek. De volwassen vrouwtjes leggen eitjes welke uitkomen uen larven worden (zespotig). Wanneer deze een bloedmaaltijd nemen worden het nymfen (achpotig). De laatste fase is het veranderen van de nymfen na een bloedmaaltijd in volwassen teken (achpotig).

 

Uw huisdier controleren op teken

Het is belangrijk dat u regelmatig uw huisdier controleert op teken. Hebt u in een bosrijk gebied gewandeld of is uw kat altijd buiten, dan kan een controle veel problemen voorkomen. Teken komen vooral voor in het voor- en najaar, maar tegenwoordig zien we ze gedurende het hele jaar. Het is belangrijk dat u de teek zo snel mogelijk verwijderd. De kans op besmetting met een ziekte is dan het kleinst.

 

Hoe moet ik een teek verwijderen?

Een teek kan gemakkelijk verwijderd worden met een tekentang of met een speciaal haakje dat u in de dierenwinkel of bij de dierenarts kunt kopen. Gebruik nooit alcohol om de teek te verdoven. Hierdoor zal de teek zijn maaginhoud juist in uw huisdier spuiten, waardoor mogelijke ziekteverwekkers worden overgebracht. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en draai (niet trekken) hem rustig rond, waardoor de teek vanzelf loskomt. In het geval u toch trekt, dan kan het lichaam van de kop loskomen en achterblijven waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Het is wel verstandig om ná het verwijderen van de teek de huid te ontsmetten met alcohol. Op de plek van de tekenbeet kan, na het verwijderen van de teek, een rode en iets gezwollen plek ontstaan, maar deze trekt binnen een aantal dagen of weken weg. Trekt de plek niet weg en vertrouwt u het niet, laat het dan altijd even controleren door de dierenarts.

 

Bescherming tegen teken

In Nederland is een kwart van de teken besmet met de ziekte van Lyme (Borreliose). Voor de bestrijding van teken kunt u een middel gebruiken dat de aanwezige teken doodt en ook preventief een afwerende werking heeft tegen teken. Er zijn verschillende middelen op de markt: halsbanden, tabletten en pipetten. Een voorbeeld van een halsband die vaak gebruikt wordt, vooral in het buitenland, is de Scalibor®-of Seresto® halsband. Deze beschermen 5-8 maanden, overigens niet alleen tegen teken, maar ook tegen vlooien en de zandvlieg die Leishmania overbrengt. Een nieuwe tablet op de markt is Bravecto®, welke werkt tegen vlooien en teken voor circa drie maanden. Beide middelen zijn enkel te gebruiken bij uw hond. Andere smakelijke tabletten die alles (vlooien, teken, mijten en wormen) aanpakken voor een maand zijn NexgardSpectra® en Simparicatrio®.De pipetten die op de markt zijn, zijn onder andere Advantix® (hond), Vectra® (hond) en Bravecto® of NexgardCombo® (kat).

 

 

huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
Kat MijtTeekVloWorm
bottom of page