top of page

Vlooien bij honden en katten

Maak kennis met de vlo

Vlooien komen niet alleen voor bij honden en katten die slecht verzorgd worden of altijd buiten leven. Zelfs de best verzorgde viervoeters kunnen vlooien krijgen. De vlo is de meest voorkomende uitwendige parasiet bij onze huisdieren. Er bestaan verschillende soorten vlooien, maar in Nederland komt de kattenvlo het meeste voor. De kattenvlo komt overigens niet alleen bij katten voor maar ook veelvuldig bij de hond. Deze vlooien zijn tussen één en drie millimeter groot en kunnen wel tot wel negentig centimeter ver springen. Normaal gesproken hebben vlooien een voorkeur voor de warme, harige huid van uw huisdier, maar wanneer uw huisdier niet in de buurt is, zal de vlo dikwijls overspringen naar mensen. Dit wordt vaak gezien bij vakantieverblijven (hotels/vakantiehuizen) waar honden en katten zijn geweest en de volgende bezoekers last krijgen van vlooienbeten. De vlo zorgt niet alleen voor jeuk maar is daarnaast ook de belangrijkste drager van lintwormen en het is daarom dan ook van belang honden met vlooien altijd te ontwormen. 

 

De cyclus van de vlo

Een vrouwtje kan pas eitjes leggen als ze een bloedmaaltijd heeft gehad. Na haar maaltijd kan ze wel vijftig eitjes per dag leggen. Deze eitjes kleven niet aan de vacht van een dier, maar vallen op de grond. In twee tot vier dagen komen hier larven uit. Deze verstoppen zich op donkere plekken en voeden zich met de ontlasting van volwassen vlooien. Twee tot drie weken later verpoppen de larven zich. Uit een pop komt dan weer een volgroeide vlo. Het moment van ontpoppen is afhankelijk van de temperatuur, de luchtvochtigheid en de aan- of afwezigheid van huisdieren. Gemiddeld duurt deze cyclus zes weken en dan begint deze opnieuw. Het popstadium kan echter tot wel anderhalf jaar duren als hier de omstandigheden naar zijn. De cyclus speelt zich dus grotendeels niet in de vacht van uw hond of kat af. Alleen de volwassen vlooien vinden we in de vacht. Dit maakt het belangrijk om, wanneer uw huisdier vlooien heeft, niet alleen het dier maar ook de omgeving en alles in huis onder handen te nemen. Het grootste gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich in het tapijt en tussen de plinten schuilhouden.

 

Mijn huisdier met vlooien

Vlooien zijn voor uw huisdier erg hinderlijk en kunnen veel jeuk voorzaken. Bij sommige huisdieren die een vlooienallergie ontwikkelen is één vlooienbeet al genoeg voor een heftige allergische reactie die weken kan aanhouden zonder dat er vlooien zichtbaar zijn. De allergie ontstaat voornamelijk als reactie van het lichaam op het speeksel van de vlo.Bij puppies en kittens kan een de langdurige aanwezigheid van vlooien wel tot ergere problemen leiden. Pups en kittens kunnen namelijk bloedarmoede ontwikkelen als er veel bloed wordt gezogen. Vlooien zitten vooral achter op het lichaam, ter hoogte van de basis van de staart en de dijen, en in de liezen. Door de haren in de richting van de haargroei te strijken, kunnen de vlooien gezien worden. Wanneer er geen vlooien aanwezig zijn, kunnen kleine zwarte stipjes op de huid en in de vacht duiden op vlooien. Dit is de ontlasting van vlooien die rood kleurt als je deze natmaakt.

 

Wat moet ik doen als mijn huisdier vlooien heeft?

Zoals al eerder besproken, speelt een groot deel van de cyclus, namelijk het deel van de eitjes en de larven, zich af in de omgeving van uw huisdier. De grootste hoeveelheid eitjes bevindt zich op de plaats waar het dier de meeste tijd doorbrengt. Naast het kopen van een goed antivlooienproduct voor uw huisdier, dient de omgeving ook grondig gereinigd te worden. Vooral onder de meubels, achter plinten en in kieren kunnen eitjes en larven verstopt zitten. Alle kussens, dekens en manden van uw huisdier en de plaatsen waar hij vaak ligt (bankstel, kleden, beddengoed) moet goed gewassen of gereinigd worden. Alleen het huisdier behandelen is dus niet genoeg. Heeft u andere honden of katten in huis, maar hebben deze geen last, dan moet u toch alle dieren behandelen, omdat de vlo in staat is van de ene op de andere gastheer over te springen. Wanneer u een vlooienbestrijdingsmiddel koopt, let er dan goed op dat veel middelen voor de hond niet bij de kat gebruikt mogen worden. In veel middelen zit namelijk de stof permethrine die door katten niet goed afgebroken kan worden en zich ophoopt in het lichaam, waardoor er vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden zoals spiertrekkingen, epileptische aanvallen, speekselen (kwijlen), en zelfs de dood. Heeft u per ongeluk een pipet gebruikt die permethrine bevat, was dan zo snel mogelijk de vacht van uw kat met afwasmiddel of shampoo en bel uw dierenarts.

Het wordt aangeraden om uw huisdier elke maand gedurende het gehele jaar te behandelen tegen vlooien. In Nederland wordt het in de winter buiten te koud voor de vlooien om te overleven, maar binnenshuis houden ze geen winterslaap en zijn ze ook in de winter aanwezig. Tegenwoordig zijn er veel middelen op de markt die werken tegen vlooien. Het bekendste middel Frontline® werkt nog redelijk in de vorm van de Frontline spray®, maar steeds vaker komen er klachten dat de pipetten niet meer het effect hebben dat ze horen te hebben. Er zijn naast pipetten (Advantix® en NexgardCombo®, Bravecto®kat) ook tabletten op de markt. Comfortis® (hond/kat) is een tablet die binnen twee uur de vlooien doodt en een maand werkzaam is. Daarnaast is Bravecto® (hond) een nieuwe tablet die zowel tegen vlooien als tegen teken werkt en maar elke drie maanden gegeven hoeft te worden. NexgardSpectra® en SimparicaTrio® werken beiden voor een maand tegen vlooien, teken mijten en alle wormen. Dit is een smakelijke tablet. Om vlooien in huis te bestrijden bestaan er verschillende sprays waarmee kleden en banken ingespoten kunnen worden. Daarnaast bestaat er een zogenaamde ‘bom’ die middenin een ruimte geplaatst moet worden nadat alle ramen en deuren gesloten zijn, waarna deze bus zichzelf leegspuit. Het is van belang dat u meerdere uren niet in deze ruimte komt en vervolgens de ramen en deuren weer opent en goed doorlucht.

 

huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
0149724_nexgard-combo-s-spot-on-losung-fur-katzen-bis-25kg.jpeg
bottom of page