top of page

Xylitolvergiftiging bij de hond & kat

Xylitol is giftig voor uw huisdier. Xylitol wordt gebruikt als kunstmatige zoetstof in snoep, kauwgom, tandpasta en sommige producten voor diabetici. Ook andere zoetstoffen zoals aspartaam zijn toxisch voor uw huisdier.

 

Bij honden en katten heeft xylitol een andere werking dan bij mensen. Het zorgt ervoor dat er veel insuline in de bloedbaan wordt vrijgegeven, waardoor de hoeveelheid suiker in het bloed flink daalt (hypoglycemie).

 

Een half uur na inname kan xylitol al symptomen geven, bij suikervrije kauwgom kan dit oplopen tot twaalf uur na inname. Braken, zwakte, epileptische aanvallen en coma kunnen optreden. Xylitol kan ook een verstoring van de bloedstolling veroorzaken, waardoor er puntbloedingen kunnen verschijnen op het tandvlees van uw huisdier.

 

Als u ziet dat uw huisdier een middel met xylitol heeft binnengekregen, bel dan zo snel mogelijk uw dierenarts. Zelfs twee kauwgoms kunnen al een fatale daling van glucose veroorzaken. De dierenarts kan uw huisdier laten braken. Als er al symptomen zijn opgetreden worden deze symptomatisch behandeld, nadat er een bloedonderzoek wordt uitgevoerd. Uw huisdier wordt aan een infuus gelegd en er wordt glucose en eventueel kalmerende middelen toegediend.

 

 

huisdierenarts, dierenarts, dierendokter, michelle, heskes, hond, kat, reu, teef, kater, poes
bottom of page