top of page

Dolly | Bloedende milttumor (hemangiosarcoma)

Tijdens mijn eerste paar weken in Spanje kwam Dolly langs op de praktijk voor een gebitsreiniging. Dolly was op dat moment een achtjarige vrouwelijke jackrussle-kruising. Tijdens het algemene onderzoek voor de benodigde sedatie werd er in Dolly’s buik een zeer grote milt gevoeld. Voor alle zekerheid hebben we een echo gemaakt. De milt bleek inderdaad een abnormale vorm en grootte te hebben. Na overleg met de eigenaren, die bevestigden dat Dolly al een tijdje haarzelf niet was, werd er een uitgebreid bloedonderzoek uitgevoerd. Dolly’s organen bleken prima in orde te zijn, maar haar hoeveelheid bloedplaatjes liet sterk te wensen over (thrombocytopenie) en ze had bloedarmoede (anemie). We vermoedden dat Dolly een bloedende tumor in de milt had en besloten een röntgenfoto te maken om een compleet beeld van haar buik (abdomen) en borstholte (thorax) te krijgen. Zo konden we tevens eventuele uitzaaiingen (metastasen) uitsluiten. Er waren op de röntgenfoto geen metastasen zichtbaar, maar de abnormale milt was wel goed te zien (zie röntgenfoto). Na al deze tests was een verwijdering van de bloedende milt (splenectomie) de beste optie, omdat Dolly anders dood zou bloeden. Opereren was in Dolly’s toestand geen optie, want ze moest eerst nieuw bloed krijgen. Panda, een Franse bulldog, werd onze bloeddonor. Er werd bloed bij Panda afgenomen, waarna Dolly haar bloedtransfusie kreeg. Na de bloedtransfusie was Dolly weer vol leven en kon ze de volgende dag geopereerd worden.


De operatie verliep voorspoedig en er werden geen directe metastasen gezien in de organen rondom de milt. De abnormale milt werd verwijderd uit de buik en opgestuurd voor pathologie (zie foto). Dolly werd vlot wakker na de operatie en was direct een stuk vrolijker dan toen ze de praktijk binnenkwam. Ze mocht naar huis met medicatie en alles ging prima met haar. Volgens de eigenaren hadden ze haar al jaren niet zo blij en actief gezien.


Tien dagen later kwam Dolly terug om de hechtingen te laten verwijderen en voor een extra controle van de bloedwaarden. Er was geen sprake meer van anemie en de hoeveelheid bloedplaatjes was sterk gestegen. Het pathologisch verslag wees uit dat de milttumor een kwaadaardig (maligne) hemangiosarcoom was. Ondanks dat de tumor kwaadaardig was, zijn we inmiddels een jaar verder en gaat het nog steeds erg goed met Dolly!

Alle praktijkverhalen
Laatste bijdragen
Zoeken via tags
bottom of page