top of page

Nikita | Verwonding


Nikita | Verwonding

Nikita, een drie jaar oude Europese korthaar, kwam op zondag in spoed bij ons binnenomdat de eigenaar had opgemerkt dat er een stuk hout ter hoogte van haar nek uitstak. Wanneer zoiets gebeurd is het belangrijk niet zelf te proberen het stuk hout te verwijderen. Belangrijke structuren (bloedvaten, organen etc.) kunnen geraakt zijn, waardoor u door te trekken meer schade kunt veroorzaken. Materiaal van hout is een extra gevaar vanwege de splinters die kunnen achterblijven wanneer u eraan trekt.


Nikita werd eerst lichamelijk onderzocht en gedroeg zich volgens de eigenaar niet anders dan normaal. Waarschijnlijk was het ongeluk de vorige avond al gebeurd. Voordat. Tijdens de palpatie konden we gelukkig voelen dat het stuk hout aan de oppervlakte bleef, het zat ongeveer tien centimeter onder de huid. Hoe het gebeurd kan zijn is altijd een groot mysterie, katten die buitenlopen kunnen thuiskomen met de gekste verwondingen.


Voordat we Nikita verder gingen behandelen kreeg ze een slaapmiddel (sedatie) toegediend. Vervolgens hebben we het gebied rond de houtsplinter geschoren, grondig gewassen en gedesinfecteerd. Ook kreeg ze een pijnstiller toegediend en twee verschillende soorten antibioticum. Nikita werd naar de operatiekamer gebracht, waar ik eerst door middel van een klein sneetje door de huid de ingang iets groter maakte en langzaam beweging probeerde te krijgen in het stuk hout.


Met succes lukte het om het houtje te verwijderen. Het bleek geen plat stuk hout met veel splinters te zijn, maar er was sprake van een scherpe spies van tien centimeter bij een halve centimeter (zie foto). Vervolgens werd de wond, die tien centimeter onder de huid doorliep, meerdere malen gespoeld zodat al het vuil en eventuele kleine stukjes hout eruit konden.


We besloten de wond niet dicht te hechten maar deels open te laten. Het gevaar van het ontstaan van een onderhuids abces is te groot wanneer achtergebleven materiaal niet uit de wond kan. Omdat de ingang iets groter was gemaakt hebben we daarop twee nietjes (staples) gezet, waardoor er nog genoeg ruimte over was voor drainage.


Nikita bleef de nacht in de kliniek en de volgende dag werd de wond nog een keer gespoeld. Ze kreeg antibioticum en pijnstillers mee naar huis. Nikita herstelde snel en na een week kwam ze op controle. Alles zag er erg goed uit en zowel de eigenaren als wij beseften ons maar al te goed dat Nikita echt geluk heeft gehad. Een spies die zich doorheen de borst- of de buikholte boort kan grote schade veroorzaken.

Alle praktijkverhalen
Laatste bijdragen
Zoeken via tags
bottom of page