top of page

Joep | ScheurkiesextractieFebruari staat in het teken van het gebit. Daarom deze week het verhaal van Joep, een tien jaar oude, labrador reu. Het viel de eigenaar op dat Joep de laatste tijd steeds moeilijker kon kauwen op harde botten en het hem pijn leek te doen.


Door het spelen met stenen, harde takken/speeltjes etc. kan het wel eens gebeuren dat er problemen ontstaan met het gebit. Zo zien we vaak bij Jack Russells of andere rassen, die veel spelen met ballen, dat de hoektanden of en snijtanden niet meer puntig zijn maar half afgesleten. Af en toe kan het gebeuren dat een tand of een kies breekt en het wortelkanaal bloot komt te liggen. Wanneer dit gebeurd en er op tijd wordt ingegrepen kan er zoals bij mensen een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd.


Niet alle honden tonen gemakkelijk pijn. Het kan enkele dagen of weken duren voordat een hond moeilijkheden krijgt met kauwen en de eigenaar het dus niet direct opmerkt. Bij joep werd tijdens het lichamelijk onderzoek duidelijk dat de grootste kies van het gebit, de scheurkies, in de lengte afgebroken was (chipfractuur). Het wortelkanaal lag bloot, maar ook het tijdvlees was licht ontstoken en pijnlijk. We besloten bij Joep de gehele kies eruit te halen om zo de pijn te verlichten.


De scheurkies bij de hond, premolaar nummer 4 (P4) genoemd, is de grootste kies en bestaat uit drie wortels. Deze kies is, wanneer het bot eromheen niet aangetast is, niet gemakkelijk te verwijderen. Een kies zit met een ligament en botvlies (periost) stevig vast aan de kaak. Joep werd onder narcose gebracht en geïntubeerd met een tube waardoor hij in onder narcose werd gehouden met gas en zuurstof. Vervolgens hebben we eerst zijn hele gebit goed gereinigd. Om de scheurkies beter te kunnen verwijderen hebben we het tandvlees boven de scheurkies iets ingesneden zodat dit als een flapje naar boven omgeklapt kon worden. Onder het tandvlees wordt dan het botvlies zichtbaar dat vervolgens weggeknabbeld moet worden om de wortels zichtbaar te maken. Nadat het periost zo veel mogelijk verwijderd was hebben we de kies in drie delen geslepen. Op die manier ontstaan er drie kleinere elementen. De volgende stap was het losmaken van de ligamenten waarmee de kies aan de kaak vastzat. Met een elevator wordt door middel van constante druk en heel veel geduld geprobeerd steeds meer speling tussen de kies en de kaak te krijgen zodat hij uiteindelijk getrokken kan worden. Op de derde foto is de kies te zien, in drie kleinere delen geslepen.


Na veel geduld, kracht en tijd hadden we de kies netjes verwijderd. Op de tweede foto is te zien hoe het gat eruit zag. Drie grote gaten van de wortels zijn zichtbaar. Wanneer er een grote holte overblijft, moet het tandvlees na de behandeling gehecht worden. De holte is eerst goed gespoeld en vervolgens is het tandvlees met zes hechtingen dichtgemaakt (zie laatste foto).

Joep kreeg extra pijnstilling en antibioticum mee naar huis. Voor de eerste dagen wordt ook geadviseerd uw hond na een extractie als deze natvoer te geven. De volgende dag hebben we contact opgenomen en ging het goed met joep. Hij had er wel wat last van, maar at zijn natvoer goed. De hechtingen in de mond lossen vanzelf op en hoeven we niet te verwijderen. Voorkomen is beter dan genezen. Het is niet altijd gemakkelijk een gezonde kies te trekken. Wanneer u ziet dat uw hond veel speelt met stenen of harde botten/speeltjes, houdt er dan altijd rekening mee dat een ongeluk in een klein hoekje zit.


Alle praktijkverhalen
Laatste bijdragen
Zoeken via tags
bottom of page