top of page

Buddy | Maag-darmoperatie


Buddy kwam bij ons in de praktijk binnen met aanhoudende braakklachten. Sinds tien dagen braakte hij af en toe en was slomer dan normaal. Een halve week ging het beter maar de eigenaar vertrouwde het niet. Buddy staat bekend om het opeten van dingen die hij niet zou mogen hebben. Meerdere sokken en handschoenen zijn al verslonden en kwamen er tot op heden altijd weer uit. Een week eerder had Buddy kippenbotjes gevonden en opgegeten die de problemen eventueel konden veroorzaken.


Bij honden die bekend staan om het opeten van ¨vreemde voorwerpen¨ zijn we als dierenarts altijd alert dat iets vast kan komen te zitten in de maag of darmen. Bij een gehele obstructie zien we aanhoudend braken, buikpijn en hebben de honden geen tot weinig eetlust en ontlasting. Een gedeeltelijke obstructie daarentegen kan vage klachten geven zoals Buddy had; af en toe braken, niet willen eten, dan weer niet braken en wel ontlasting hebben.


We besloten een rontgenfoto van buddy´s buik te maken om te zien of er een vreemd voorwerp in het maagdarmstelsel zat. Helaas zijn niet alle voorwerpen zichtbaar op een rontgenfoto. Stenen/botten/metaal etc. kleuren duidelijk wit, maar tapijt/sokken/touw kan lastig te zien zijn. In buddy´s geval was er een kleine hoeveelheid gas in de darmen te zichtbaar, maar geen opvallend vreemd voorwerp.


Samen met de eigenaar besloten we een exploratieve laparotomie te doen. Dit is een buikoperatie om de maag en darmen in beeld te brengen en opzoek te gaan naar een eventuele oorzaak van het braken.

Op de foto linksboven is te zien dat we een stuk darm aantroffen die voor een groot deel opgestroopt was. In het begin van het abnormale stuk was een zachte structuur voelbaar. Door een sneetje in de darm te maken konden we de massa verwijderen. Deze bestond uit gras, ontlasting en meerdere stukken draad. Eenzelfde structuur was te voelen in de maag. De maag hebben we ook open gemaakt en meer gras, verwikkeld met draad tot in het begin van de dunne darm, verwijderd.


Doordat de draad een gedeeltelijke obstructie had veroorzaakt waren de vage klachten van buddy verklaarbaar. Het is niet duidelijk van welk voorwerp de draad afkomstig was. Buddy werd goed wakker na zijn operatie en heeft nog wel even last gehad van buikpijn dezelfde avond. Met medicatie en speciale voeding ging het gelukkig snel beter. Het is jammer dat honden helaas niets leren van zulke ervaringen en het nog weleens voorkomt dat het weer gebeurd. Hopelijk blijft buddy voorlopig weg van vreemde voorwerpen.


Yorumlar


Alle praktijkverhalen
Laatste bijdragen
Zoeken via tags
bottom of page