top of page

Floris | Othematoom


Floris | Othaematoom

Floris, een Duitse staande reu, kwam bij ons in de praktijk omdat hij last had van een bloedoor (othaematoom). Bloedoren ontstaan, doordat een onderliggende oorzaak (een oorontsteking, oormijt, grasaar, allergie), jeuk veroorzaakt. Door de jeuk beginnen de honden te krabben of te flapperen met de oren.

De oorschelp bestaat uit drie lagen. De binnenzijde en de buitenzijde van de oorschelp bestaat uit huid en tussen deze twee lagen huid zit kraakbeen. Tussen huid en het kraakbeen lopen verschillende bloedvaatjes. Door het krabben of het klapperen met de oren kunnen deze bloedvaten beschadigd raken, waardoor ze gaan bloeden en de binnenkant van de oorschelp gevuld raakt met bloed. Deze bloeding gaat door tot de holte zo gevuld is dat er te veel druk ontstaat en de bloeding stopt. Er ontstaat een bloeduitstorting in de oorschelp en er verschijnt een grote zachte bult aan de binnenzijde van het oor. Als een othaematoom niet wordt behandeld zien we vaak dat een deel van het oor kleiner en harder wordt en er een zogenaamd “schrompeloor” ontstaat.


Er bestaan twee behandelmethodes. De eerste is het leegzuigen van het oor, tien dagen nadat het bloedoor is ontstaan, of het direct chirurgisch openen van het oor en het plaatsen van hechtingen door de gehele oorschelp. We besloten Floris tien dagen later onder narcose te brengen en eerst goed de oren te spoelen en schoon te maken. Omdat het leegzuigen van het oor een minder ingrijpende en goedkopere behandeling is, kozen we ervoor deze methode eerst toe te passen bij Floris.


De oorschelp werd geschoren en goed ontsmet. Met een dikke naald werd het oor in het laagste punt leeggezogen. Hierna hebben we een langwerkende ontstekingsremmer ingespoten. Floris ging naar huis met medicatie en oorzalf.


Helaas is deze methode niet altijd effectief en kan er, zelfs nadat er tien dagen is gewacht, weer opnieuw een bloedoor ontstaan. Dit gebeurde bij Floris, de volgende dag was de oorschelp weer gevuld met bloed. Wanneer dit het geval is kan er voor gekozen worden om toch nog een keer te proberen het oor leeg te zuigen, maar bij Floris kozen we nu voor de chirurgische methode.


Onder narcose heb ik een S-vormige incisie aan de binnenkant van de oorschelp gemaakt (zie foto), om vervolgens al het bloed uit het oor te kunnen verwijderen. De holte hebben we gespoeld met een fysiologische oplossing en goed vrij gekregen van bloedklonters. Nadat de holte mooi leeg was, hebben we een spons tegen de binnenkant van de oorschelp gelegd. Dit hoeft niet, maar kan gedaan worden om extra comfort en druk te creëren. Vervolgens heb ik, parallel aan de bloedvaten in de oorschelp, hechtingen door de spons en beide lagen van oorschelp geplaatst. Het is belangrijk dat er genoeg hechtingen worden geplaatst zodat er geen ruimte meer overblijft die zich kan vullen met bloed. Aan de buitenkant van het oor heb ik bij het knoopje van de hechting een stukje infuusslang meegehecht. Dit zorgt ervoor dat de draad niet in de huid snijdt.


Na deze operatie is het nodig een kopverband te plaatsen. Het oor wordt omgeklapt en door middel van een verband op zijn plaats gehouden. Op de plaats van de gehoorgang wordt een gat geknipt (zie foto), zodat de gehoorgang kan ventileren. Het verband zorgt voor extra druk en de hond kan het oor niet beschadigen door te flapperen. Floris ging met een kopverband en een kap naar huis en moest twee dagen later op controle komen.


De kap vond Floris verschrikkelijk en was dezelfde dag thuis nog afgegaan. Het verband hebben we twee dagen later verwijderd, met goed resultaat. Het zag er nog steeds erg mooi uit. Omdat een kopverband het risico op een oorontsteking verhoogd, besloten we om Floris zonder nieuw verband naar huis te sturen. De eigenaar belde op dat het erg goed ging zonder kopverband. Tien dagen later hoefde Floris pas terug te komen om de hechtingen te laten verwijderen.


Afgelopen week was het zover om de hechtingen eruit te halen en het eindresultaat te zien. Op de onderste twee foto’s is te zien hoe het oor er nu uitziet. De oorschelp is mooi plat, de S-vormige incisie is nu een klein litteken, en de afdrukken van de stukjes infuusslang zullen snel verdwijnen.


Erg blij ben ik met het resultaat. Floris heeft zijn kuur afgemaakt om de ontsteking onder controle te krijgen, waardoor de oren er nu een stuk beter uitzien. Hopelijk blijven zijn oren de komende jaren vrij van een othaematoom.

Alle praktijkverhalen
Laatste bijdragen
Zoeken via tags
bottom of page