top of page

Max | Darmoperatie


Max | Darmoperatie

Max, een Duitse herder pup van elf maanden oud kwam vorige week bij ons binnen, nadat hij de vorige dag een sok en een deel van een rubber speeltje had uitgebraakt. Dezelfde dag ging het al iets beter met Max en besloot de eigenaar het even af te wachten. In de ochtend begon Max weer met braken, had hij geen eetlust meer en werd slomer.


Tijdens het palperen van de buik was er geen vreemde structuur in de maag of darmen te voelen, maar reageerde Max wel pijnlijk. We besloten een röntgenfoto van het abdomen te maken om uit te sluiten of er nog wat in de buik aanwezig was. Helaas zijn niet alle materialen zichtbaar met een röntgenfoto. Een duidelijk voorwerp was niet te zien, maar dit sloot niet uit dat er nog iets vast zat in de maag of de darmen. We besloten Max iets te geven tegen de pijn en de misselijkheid.


De eigenaar zat op dat moment op een camping en nam Max mee. Een paar uur later zou de eigenaar contact opnemen met de praktijk of Max iets was opgeknapt. Aan het einde van de middag belde de eigenaar op dat Max een stuk opgewekter was. Hij had gegeten en gedronken, niet gebraakt en was weer wat levendiger. We besloten door te gaan met de medicatie in de hoop dat Max zo alleen maar vooruit zou gaan en een eventuele operatie niet nodig zou zijn. Max kreeg ook een laxeermiddel om, in het geval dat er nog iets in de darm aanwezig was, het proces te versnellen.


De volgende ochtend belde de eigenaar op dat Max toch weer wat lustelozer werd en niet wilde eten. Als dit gebeurt is het duidelijk dat er iets dwars moet zitten en is een operatie de beste keus. Max kwam direct naar de praktijk en werd de operatie voorbereid. Tijdens de operatie werd de boosdoener na een korte speurtocht gevonden. Op de foto is te zien wat we uit de darm hebben kunnen halen, een deel van een speeltje dat Max had ingeslikt.


De operatie verliep goed en Max knapte super op. Al de volgende dag at hij kleine beetjes voer en was hij weer levendig. Hopelijk voor Max en de eigenaar heeft hij er iets van geleerd, helaas is dat bij vaak niet het geval ;)


Alle praktijkverhalen
Laatste bijdragen
Zoeken via tags
bottom of page