top of page

Loki | Wonderen bestaan!


Loki kwam bij ons binnen als spoedgeval. De eigenaresse had hem sochtends, heftig miauwend, in een soort aanval gevonden. Loki is al jaren bekend met diabetes en krijgt dagelijks insuline gespoten. De avond ervoor had Loki gewoon nog gegeten en was er niets aan de hand.

Tijdens het lichamelijke onderzoek werd al snel duidelijk dat Loki in shock was. Hij had een ernstige ondertemperatuur van 33.3 graden (normaal is 38-39C) en reageerde niet meer op prikkels van buitenaf. Direct hebben wij zijn glucosewaarde gemeten, deze waarde zat aan de rand van een hypo. Loki kon niet meer opstaan en zijn voorpoten waren geheel verstijfd. Zonder intensieve zorg zou hij overlijden. De prognose was gereserveerd, maar met instemming van de eigenaar hebben wij direct alles in gang gezet om hem hierdoorheen te halen.


Loki werd met warmtematjes, kruiken en een warmtelamp opgewarmd, aan het zuurstof gelegd en vocht + glucose werd toegediend in de hoop dat we hem stabiel zouden krijgen. Een spannende paar uur want Loki´s temperatuur en glucosewaarde gingen ondanks alles nog iets naar beneden en kreeg hij een ¨epileptische¨ aanval. Na toediening van medicatie om het lichaam wat te laten ontspannen konden we de aanval stoppen. In de volgende uren ging de temperatuur en de glucosewaarde steeds iets meer omhoog. Loki had inmiddels een temperatuur van 36.7 en was weer bij kennis. Nog niet uit de gevarenzone, maar een goed teken!


In de middag kon Loki zijn kop zelf optillen en was de temperatuur gestegen naar 38.6. De warmtematjes konden weggehaald worden en met voorzichtig positief nieuws werd de eigenaresse ingelicht en hebben we meer onderzoek gedaan. Bloedonderzoek toonde aan dat Loki last had van pancreatitis. Een ontsteking van de alvleesklier. Ook direct het orgaan dat een grote rol speelt bij diabetes en de glucosehuishouding.


Aan einde van de dag zat loki in zijn hok alsof er niets was gebeurd. Wie had dit gedacht! Neurologisch ging het beter maar Loki bleef wankel op zijn achterpoten. ´snachts bleef hij op de praktijk in de opname. De volgende dag (zie foto) liep Loki tijdens het lichamelijke onderzoek door de spreekkamer zonder zwakte en mocht met medicatie in de middag weer naar huis. Het ging goed met hem, hij wilde zelf weer eten/drinken en was weer de oude. Wonderen bestaan! Daar doen we het voor. Een herstelde patient, een blije eigenaar en trots dat wij Loki hebben kunnen redden!
Comments


Alle praktijkverhalen
Laatste bijdragen
Zoeken via tags
bottom of page