top of page

Georgia | Blaasstenen


Georgia | Blaasstenen

Soms zie je ze tijden niet en dan komen er ineens drie patiënten in een week binnen met blaasstenen. Georgia, een 10 jaar oude vrouwelijke teckel, werd binnengebracht door de eigenaar van een pension in de buurt. Georgia was daar enkele dagen op vakantie en de eigenaar had opgemerkt dat er bloed in haar urine zat en besloot een bezoekje aan ons te brengen.


Tijdens het lichamelijk onderzoek kon er een harde, onregelmatige blaas gevoeld worden. Met een echo werd er kort gekeken en er kon duidelijk gezien worden dat er stenen in de blaas aanwezig waren. Hierna hebben we een röntgenfoto van Georgia gemaakt om een beter beeld van de hoeveelheid en de grootte van de aanwezige stenen te krijgen. Zoals op de foto te zien is, zat haar hele blaas vol met stenen wat ongetwijfeld een erg oncomfortabel gevoel met zich meebracht voor haar.


De twee meest voorkomende stenen bij de hond zijn struvietstenen en calciumoxalaatstenen. Struvietstenen kunnen met een speciaal dieet opgelost worden indien er niet, zoals bij Georgia, teveel aanwezig zijn. In haar geval moest er een operatie plaatsvinden waarbij de stenen uit de blaas werden verwijderd (cystotomie). Vanwege de leeftijd van Georgia werd er eerst een klein bloedonderzoek uitgevoerd om haar orgaanfuncties te controleren. Alles was in orde en Georgia kwam de volgende dag terug voor de operatie.


Op de foto’s is te zien hoeveel steentjes er uit de blaas verwijderd werden. Enkele stenen werden opgestuurd naar het laboratorium om ze te analyseren. Het bleken struvietstenen te zijn. Struvietstenen groeien in urine met een hoge pH. De pH kan verhoogd raken door bacteriën die op dat moment ook aanwezig zijn. Omdat vrouwelijke dieren door hun korte plasbuis meer kans hebben om een bacteriële blaasontsteking te krijgen, komen deze vaker bij hen voor.


Georgia werd na de operatie direct op een strikt dieet gezet (Royal Canin Urinary S/O) om nieuwe problemen te voorkomen. Daarnaast kreeg ze een antibioticumkuur en pijnstillers. Enkele maanden na de operatie kwam Georgia terug voor een controle en werd er een echo gemaakt. Gelukkig waren er geen stenen meer in de blaas te zien. Voor meer informatie over de verschillende blaasstenen en de behandeling bij honden klik hier.

Alle praktijkverhalen
Laatste bijdragen
Zoeken via tags
bottom of page