top of page

Stanley | Lipplooidermatitis

Stanley, een vier jaar oude Amerikaanse Cocker Spaniël, kwam bij ons binnen met een probleem dat al maanden aan de gang was. Meerdere keren was Stanley al bij ons en bij de dierenarts in Engeland geweest met ontstoken lipplooien aan beide kanten.


Sommige rassen hebben meer lipplooien (Cocker Spaniëls, Sint Bernard, Berner sennen etc.) waardoor er etensresten en vocht tussen de plooien kan achterblijven. Als gevolg daarvan gaan bacteriën en gisten zich ophopen en veroorzaken een ontsteking.


De klachten bij Stanley waren dat hij de laatste tijd extra uit zijn mond rook. Ook krabde Stanley vaak aan zijn bek en kwijlde meer. Tijdens de consultatie werd Stanley compleet gecontroleerd. De tanden waren mooi schoon en de mondholte zelf rook niet. Aan de lipplooien was te zien dat deze erg nat waren. Zodra de plooien werden gespreid, was er een hevige roodheid en verdikking van de huid te zien. Dit was de bron van de vieze geur.


Met een antibacteriële zeep werden de lipplooien tot in de diepte gereinigd. Als behandeling kreeg de eigenaar een speciale shampoo, Malaseb®, mee naar huis. Deze shampoo is zowel tegen bacteriën als gisten werkzaam. Één keer per dag moest de eigenaar Stanley’s lipplooien goed reinigen met deze shampoo en daarbij werd er voor tien dagen een antibioticum voorgeschreven dat goed werkzaam is tegen bacteriën die zich vaak rondom de mondholte bevinden.


Na tien dagen zagen de lipplooien er een stuk beter uit, de roodheid en de geur was verdwenen. Aangezien de oorzaak telkens niet weggehaald werd, maar alleen de ontsteking op dat moment, kwam Stanley enkele weken later weer terug met hetzelfde probleem.


De dierenarts in Engeland had de eigenaren al uitgelegd dat er een operatie uitgevoerd kon worden, waarbij er aan beide zijden een huidstrook uit de lipplooi wordt gehaald. Hierdoor zal de plooi kleiner en minder diep worden, waardoor er nauwelijks meer problemen zullen optreden. Er werd besloten deze operatie bij Stanley uit te voeren.


Op de foto’s is te zien hoe de lipplooi van Stanley er voor de operatie uitzag. Het gebied werd geschoren, gewassen en klaargemaakt voor de operatie. Tijdens de operatie werd er aan beide zijden een flap van twee bij één centimeter verwijderd, dit is op de derde foto te zien. Het gat wat gemaakt werd in de huid van de lip werd in twee lagen dichtgehecht en zo ontstond er een lip zonder diepe plooien (foto rechtsonder).


Stanley mocht dezelfde dag naar huis en kreeg een antibioticum en pijnstillers mee. Tien dagen kwam Stanley op controle om de hechtingen te laten verwijderen. De eigenaar was erg blij en Stanley kon nu normaal eten en drinken zonder dat er resten in de lipplooien bleven hangen.

Alle praktijkverhalen
Laatste bijdragen
Zoeken via tags
bottom of page